Webinar: hoe maak je jongeren warm voor Fair Trade?

10 dagen fair trade op je radio, in jouw gemeente, sportclub, school, jeugdclub, in je newsfeed… Dat klinkt als de Week van de Fair Trade! Op 5 oktober geven we de aftrap voor een gloednieuwe editie waarin ook de FairTradeGemeenten eerlijke handel in de schijnwerpers zetten in heel Vlaanderen.
TDC-Enabel trekt voor zijn projectwedstrijd dit jaar de kaart van jongeren. Heb jij een origineel idee voor een fairtradeactiviteit met, voor of door jongeren? Dien jouw project in en maak kans op € 4000!
Heb je nood aan inspiratie of ondersteuning?

KLIK HIER OM DE WEBINAR INTEGRAAL TE (HER)BEKIJKEN.

Beeld: activiteit Ternat in het kader van de Week van de Fair Trade - TDC-Enabel

Uit de meest recente opiniepeilingen van TDC-Enabel over eerlijke handel en verantwoorde consumptie blijkt dat jongeren fair trade minder goed kennen en er minder belang aan hechten. Jongeren willen wel meer verantwoord consumeren maar associëren dit vooral met ecologische aspecten. En die vinden ze onvoldoende terug in fair trade.

Daarom zijn we op zoek naar originele activiteiten die jongeren tijdens de Week van de Fair Trade laten kennismaken met het ruime fairtradeaanbod en hen tonen dat kiezen voor fair trade een keuze is voor een meer sociale én ecologische samenleving.

Samenwerking loont!

Heb je een leuk idee, maar weet je niet goed hoe je jongeren kan bereiken?

Wil je samenwerken met een  een jeugdbeweging, -dienst of school in je buurt maar weet je niet hoe je eraan begint?

Omgekeerd kan natuurlijk ook: werk jij met jongeren maar ben je niet vertrouwd met fair trade? Stap dan naar de trekkersgroep van jouw gemeente of naar een Oxfam-Wereldwinkel of fairtradewinkel in je buurt.

Want partnerschappen moedigen we sterk aan. Het kan je project alleen maar beter maken!

Inspiratie gezocht? (Her)bekijk de webinar!

Hoe je aan een project met, voor en door jongeren begint en tot een goed einde brengt hoor je van specialisten tijdens onze webinar:

Globelink is een erkende, landelijke jeugddienst die samen met jongeren in de vrije tijd projecten op poten zet vanuit een mondiale, duurzame invalshoek.

Djapo is gepokt en gemazeld in educatie in duurzame ontwikkeling en werkt samen met tal van lokale besturen en onderwijsinstellingen.

En je kan ook nog al je sluimerende projectvragen stellen aan een medewerker van TDC-Enabel vooraleer je je op de verstuurknop drukt van je projectaanvraag.

Globelink is een erkende landelijke jeugddienst en begeleidt al 20 jaar participatieve trajecten met jongeren tussen 16 en 26 jaar, over solidaire, rechtvaardige en duurzame thema’s (zoals mobiliteit, voeding, migratie, veerkracht, macht, klimaat…).

Ze delen graag hun expertise over hoe je  jongeren kan bereiken en hoe je via participatie een actie kan opzetten in jouw stad of gemeente. Hierbij vertrekken ze steeds van wat leeft bij jongeren. Het doel: hun stem laten weerklinken in de maatschappij!

Fien Morren, is sinds vier jaar educatief projectmedewerker en clustercoördinator van Duurzame Ontwikkeling bij  Jeugddienst Globelink.

Djapo is gepokt en gemazeld in educatie in duurzame ontwikkeling en werkt samen met tal van lokale besturen en onderwijsinstellingen.
Djapo wil kinderen, jongeren en actoren uit hun omgeving versterken in het aanpakken van complexe duurzaamheidsvraagstukken om samen de transformatie naar een duurzame, sociale en rechtvaardige samenleving te maken.
Djapo ondersteunt (toekomstige) leerkrachten, schoolteams, ambtenaren en
beleidsmakers door hen concrete modellen, tools en educatief materiaal aan te reiken en via advies- en dienstverlening (coaching, trajecten op maat).

Ann Matton geeft training, coaching en advies bij Djapo en is verantwoordelijk voor de regio West-Vlaanderen.

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten begin oktober tien dagen lang op een originele manier in de kijker plaatst in heel België. Zowel op nationaal niveau met een algemene campagne, als op lokaal vlak: in heel België worden er 10 dagen lang activiteiten georganiseerd die je op jouw maat laat kennismaken met eerlijke handel en eerlijke producten.

De Week van de Fair Trade is een initiatief van TDC-Enabel in samenwerking met de belangrijkste Belgische fairtradespelers.  TDC-Enabel is de initiatiefnemer van de projectwedstrijd.

Evi Coremans, campagneverantwoordelijke bij TDC-Enabel, beantwoordt al je sluimerende projectvragen.