Hittegolven. Droge dagen. Zware regenval. Dit zijn slechts enkele uitingen van de klimaatverandering die overal ter wereld voelbaar is. Onregelmatig en extreem weer door het verstoorde klimaat treft het dagelijkse leven van miljoenen koffieboer·inn·en keihard.

Wanneer we koffiedrinken, is dat vaak om wakker te worden, de dag goed in te vliegen of gewoon om te ontspannen. Dus stel je voor, een wereld zonder koffie! Voor ons is dit bijna ondenkbaar, toch?

Eén ding is voor iedereen duidelijk: als je moe bent, geeuw je en als je geeuwt, zie je er beroerd uit. Om dergelijke scenario’s te vermijden, is Fairtrade koffie de weg vooruit. Als een wereld zonder koffie leidt tot onophoudelijk gegeeuw en een beroerde gemoedstoestand, is een wereld zonder koffie zélf beroerd. Meer sociale rechtvaardigheid zorgt ervoor dat we niet in die wereld hoeven te leven. Enkel met een eerlijk inkomen koffieboer·inn·en zich aanpassen aan klimaatverandering.

Campagne #savecoffee

Fairtrade België drukt ons met de neus op de feiten: er heerst een klimaat van hoogdringendheid voor de koffieteelt.  Want de koffieteelt ondervindt ernstige impact van het steeds onregelmatigere weer. Dat brengt de kwaliteit en het rendement van de oogsten in gevaar. Lees er hier meer over.

De meerderheid van de koffieboer·inn·en verdient geen leefbaar inkomen en betaalt een hoge prijs voor de nefaste gevolgen van klimaatverandering. Van de 200 miljard dollar die de wereldwijde koffiehandel jaarlijks opbrengt, komt maar 6 tot 10% bij de producenten terecht. Instabiele en algemeen lage prijzen verhinderen koffieboer.inn.en om te anticiperen op wat de toekomst brengt door te kunnen investeren in teelttechnieken die weerstand bieden tegen klimaatverandering.

Daarom zet Fairtrade België in op een sensibiliserende campagne waar je zelf een bijdrage aan kan doen. Hoe? Check hier.

De koffie & klimaat quiz

Heb je rondgeneusd op deze pagina over koffie-klimaat en waan je jezelf nu expert in het onderwerp? Test je kennis met onderstaande quiz en wed met je vriend.inn.en om een kop (h)eerlijke Fairtrade koffie!

Klik hier en speel de quiz!