Fairtradeacties in coronaperiode, hoe pak je dat aan?

Acties organiseren rond eerlijke handel is geen evidentie tijdens de coronaperiode. Zowel voor een gemeentebestuur als voor de vele vrijwilligers, is het een uitdagende tijd om fairtradeacties op poten te zetten. Wat mag er wel en niet? Blijft het wel veilig? We sommen enkele mogelijkheden op! (Gelieve deze steeds af te toetsen aan de huidige coronamaatregelen.)

© Pixabay

Kijk voor de huidige coronamaatregelen steeds op: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/

Verspreid je fairtradeboodschap online

Het voorbije jaar was voor veel mensen een online jaar: online vergaderen – online familiebezoek – online lezingen – online theater kijken – … We hunkeren naar samen offline zijn. Maar zolang die mogelijkheid er nog niet is, zijn er tal van mogelijkheden om de fairtradeboodschap via het world wide web te verspreiden.

  • Organiseer een lezing die inwoners of collega’s live kunnen meevolgen. Dompel je deelnemers onder in een bepaald thema: een verhaal achter een productcategorie (bananen, chocolade, katoen, koffie, bloemen, …) – fair fashion – duurzame voeding – mensenrechten in de productieketen, …
  • Woensdag 21 april is het International Banana Day: roep je inwoners op om een eerlijke bananencake te bakken en hun foto te delen via sociale media. Schenk de winnaar een leuke fairtradeverrassing!
  • Organiseer een online quiz voor de inwoners, of enkel voor de trekkersgroep.
  • Kom online samen met de leden van de trekkersgroep. Hier hoeft niet per sé vergaderd te worden, het is al fijn om elkaar gewoon nog eens te horen en te zien.

Op stap met je bubbel: activiteiten voor kleine groepjes

We kennen onze coronabubbel ondertussen door dik en dun. Gezinnen en bubbels hebben veel samen gewandeld, gefietst of nieuwe binnenactiviteiten ontdekt. Maar op den duur raakt onze activiteiteninspiratie op. Dat is de ideale kans voor een FairTradeGemeente: biedt jouw inwoners een leuke outdoor activiteit aan voor kleine groepjes. De zogenaamde ‘bubbelactiviteiten’:

  • Organiseer een fietsroute langsheen lokale en fairtradepunten in de buurt. Genieten van proevertjes is niet zo evident in coronatijd, maar misschien kan je de deelnemers wel vooraf of nadien een pakketje bezorgen met enkele leuke proevertjes van de deelnemende punten?
  • Organiseer een etalagezoektocht: zo zet je ook nog eens de lokale handelaren in de kijker.
  • Zet een fotozoekwedstrijd op poten. Hierin kan je eenvoudig het fairtradethema integreren! Eventueel zelfs gekoppeld aan Pasen? Stuur de winnaars of deelnemers dan een zakje Fairtrade paaseitjes op.
  • Organiseer een outdoor expositie die je eenvoudig in bubbel kan bezoeken.

Breng de fairtradeboodschap tot in de brievenbussen

De communicatiekanalen van een gemeente- of stadsbestuur zijn de ideale weg om inwoners te sensibiliseren over het fairtradethema.

Als wij niet naar de mensen kunnen komen, dan brengen we onze boodschap via het gemeenteblad tot bij de mensen thuis. Heeft uw gemeente een eigen krantje (online of in de bus)? Dan kan je fair trade in de aandacht brengen via een leuk artikel. Wat kan zo’n artikel bevatten? Een artikel over het engagement van de gemeente – een handelaar die fairtradeproducten aanbiedt in de kijker zetten – een actie van een school rond eerlijke handel – het verhaal van fair trade uit de doeken gedaan – …

Steun de lokale handelaren met een actie

Maak een overzicht van alle lokale handelaren die inzetten op eerlijke handel, en zet hen in de kijker. Als er opnieuw perspectief is voor de lokale horeca om weer open te gaan, dan moeten we ook hen massaal een hart onder de riem steken. Maak reclame voor hun fairtradeaanbod – organiseer een route langs bepaalde punten – zet een zoekactie/fotoactie op poten – ontwerp een spaarkaart: mensen die bij X-aantal zaken zijn langsgeweest, maken dan bijvoorbeeld kans op een fairtradeprijs – … Mogelijkheden alom!

Het jaar van de take away: eerlijke kookpakketten en afhaalontbijten

Onze gekende fairtradeontbijten of -picknicks staan al een tijdje on hold. In 2020 losten enkele FairTradeGemeenten dit inventief op door afhaalpakketten te voorzien. Ook dit jaar is dat een mogelijkheid, en misschien kunnen we binnen enkele maanden weer buiten picknicken in kleine groepjes verspreid?

“Bedankt hé!”: bedank jouw inwoners of gemeentepersoneel

Bedank de inwoners voor hun inzet en engagement de voorbije coronaperiode, en verras ze met een leuk fairtradegeschenkje. In 2020 zette FairTradeGemeente Nazareth bijvoorbeeld een gratis bon in het gemeenteblad: 1 bon voor melk van bij de lokale boeren + 1 bon voor fairtradechocolade uit de Wereldwinkel. Met deze bonnen konden de inwoners zelf hun cadeau gaan ophalen, en ze thuis combineren tot een lekkere, eerlijke chocolademelk.

Bibliotheekactie in FairTradeGemeente Tremelo

 

Bibliotheekactie van gemeente Tremelo

In Tremelo verstopten de bib-medewerkers tien Fairtradebladwijzers in de boekencollectie. 📚 Wie een boek leende, zo’n bladwijzer vond én deze terugbracht, ontving een Fairtrade goodiebag in de plaats! Deze goodiebag werd gevuld met gezonde, lekkere én verantwoorde producten.

Verspreid je boodschap op een originale manier

FairTradeGemeente Anzegem bracht de fairtradeboodschap op een ludieke manier tot bij haar inwoners. Ze maakten een reuzegrote boodschappentas, en plaatsten deze op verschillende plaatsen in de gemeente om de aandacht van de bewoners te trekken. Op de reuzetas stond vermeld ‘Hé, ken jij de impact van jouw kaba?’. Zo wil de gemeente alle consumenten uitnodigen om na te denken over de impact van de producten die ze aankopen.

Heb je nog andere ideeën? Laat het ons weten via info@fairtradegemeenten.be, en we delen ze graag met alle FairTradeGemeenten.