Criterium 3: Scholen, bedrijven & organisaties

Het derde criterium vereist een samenwerking tussen de gemeenten en een aantal scholen, bedrijven en organisaties (jeugdbeweging, sportclub, vereniging,…). Een aantal scholen, bedrijven en organisaties (zie hier de aantallen voor jouw gemeente) gebruikt fairtradeproducten en communiceert daarover. Scholen zetten ook educatieve campagnes op om de kennis over en de betrokkenheid met fair trade te vergroten.

Dé sleutel voor een succesvolle FairTradeGemeente is samenwerken: met bijvoorbeeld scholen, bedrijven en organisaties. Door een partnerschap af te sluiten en samen te werken, vergroot je jouw slagkracht. Sommige FairTradeGemeenten zoeken elk jaar een andere partner: een jeugdbeweging, een sportclub, een school, de politiedienst,… Elk jaar bouwen ze één specifiek en groots project uit met die ene partner. Andere gemeenten werken met verschillende partners samen doorheen het jaar. Bekijk vooral wat er mogelijk is binnen jouw gemeente!

Ga op zoek naar mogelijke samenwerkingen. Spreek een bedrijf, school, vereniging, sportclub, middenveldorganisatie,… aan en bekijk welke mogelijkheden er zijn om fair trade te ondersteunen. Een jeugdbeweging met fairtradeaanbod (sapjes en fairtradekleding), een bedrijf dat via het programma Fairtrade@Work eerlijke koffie aanbiedt aan het personeel, een school dat op bezoek gaat bij de Oxfam Wereldwinkel,… de mogelijkheden zijn eindeloos! 

SCHOLEN

Hoe betrek je scholen bij de campagne FairTradeGemeente? Hieronder sommen we enkele tips op.

 • De school biedt fairtradevoedingsproducten aan: koffie in de leraarskamer, dranken en voedingswaren voor de leerlingen, wijn voor feesten en recepties,…
 • De sportkleding voor de turnlessen zijn gemaakt uit fairtradekatoen.
 • Leerlingen krijgen les over eerlijke handel
 • De school brengt met een aantal klassen een bezoek aan bijvoorbeeld de Oxfam Wereldwinkel
 • Kies voor een gezond, duurzaam en eerlijk voedingsbeleid op school

Good Food @ School

Na vele jaren campagne liep het project ‘Deze school meent het’ ondertussen af. Als vervolg sloegen de organisaties Rikolto, Good Planet en Fairtrade Belgium de handen in elkaar en lanceerden ze ‘Good Food @ School’. Dit programma helpt scholen bij het integreren van een gezond en duurzaam voedingsbeleid. Je vindt er inspiratie, informatie en tips om te werken rond fair trade, én om lokale en duurzame voeding te integreren in jouw school. Ontdek de begeleidingstrajecten of ga zelf aan de slag met de Toolkit!

Aanbod Oxfam Wereldwinkels

Oxfam Wereldwinkels werkte heel wat materiaal uit rond expertisethema’s waarmee je aan de slag kan gaan, binnen én buiten de schoolmuren. De methodieken liggen voor het grijpen voor alle leeftijden! Enkele voorbeelden:

Kledingaanbod Cottover

Schooluniform of sportkledij dat Fairtrade gecertificeerd is? Dan kan je o.a. terecht bij Cottover. Zij kunnen de kleding ook personaliseren.

Klascement

Op Klascement delen lerareren en organisaties gratis hun lesmateriaal en -ideeën. Registreer je op de website en ontdek tienduizenden leermidellen voor alle vakken. De zoekactie ‘fair trade’ levert alvast heel wat resultaat op!

BEDRIJVEN

Ook bedrijven kunnen deelnemen aan de campagne, want ook zij kunnen eenvoudig fairtradeproducten aanbieden. Uniformen gemaakt uit eerlijk textiel, fairtradekoffie of -thee voor de personeelsleden, wijn voor recepties,… Biedt een bedrijf in jouw gemeente (minstens) 2 fairtradeproducten aan? Perfect!

Fairtrade@Work

Een duurzaam aankoopbeleid van jouw bedrijf is een belangrijk instrument om eerlijke handel mogelijk te maken. Wil je met jouw bedrijf meer inzetten op fair trade? Fairtrade Belgium zet je op weg met het programma voor bedrijven: Fairtrade @ Work. Dit programma wil bedrijven ondersteunen die van eerlijke handel hun eerste keuze maken. Op de website www.fairtradeatwork.be vind je alle informatie over het programma: hoe het perfect past bij de CSR-strategie van je organisatie, bijdraagt aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties én een verschil maakt voor de producenten.

ORGANISATIES & VERENIGINGEN

Ook als vereniging kan je deelnemen aan de campagne FairTradeGemeente: De jeugdbeweging, sportclub, vrijwilligersbeweging, Ferm-groep, Femma-groep, lokale vzw’s,… En heel eenvoudig zelfs! Kies voor minimum 2 fairtradeproducten en gebruik deze op events, activiteiten, vergaderingen, feesten, benefieten,… 

 • Laat je leden proeven van heerlijke fairtradekoffie op vergaderingen
 • Schenk fairtradefruitsappen op feesten
 • Kies voor fairtradecadeautjes tijdens tombolas
 • Fairtrade T-shirts voor vrijwilligers of medewerkers
 • Sportkleding gemaakt uit fairtradkatoen voor de lokale sportverenigingen
 • De nieuwe sweaters van de jeugdbeweging? Die zijn dit jaar uit fairtradekatoen!
 • De lokale Ferm- of Femmagroep organiseert een activiteit rond eerlijke handel
 • …